Behaaglijk werken, meer dan de airco een stapje lager te zetten…

Deze foto maakten we ergens op reis in Spanje. We blijven immers steeds geboeid met ons vak bezig. Een perfect voorbeeld van wat een ideaal werkklimaat moet zijn. In Spanje heeft men natuurlijk meer ervaring op dit vlak. Wij kennen in ons land slechts een beperkt aantal naar ons gevoel hete dagen.

En dan draaien we ineens de airco volle bak open. En creëren we een diepvries waar we nog ziek van kunnen worden ook. Onlangs lazen we nog in de media dat dames ook nog eens anders op temperaturen reageren dan de heren. Maar een behaaglijk klimaat op de werkplek is niet alleen een kwestie van een lage temperatuur. Er is ook nog de luchtverplaatsing en de luchtvochtigheid. Deze drie elementen bepalen hoofdzakelijk het binnenklimaat van bijvoorbeeld een kantoorruimte, winkelruimte, …

PMV-waarde of WBGT-meting

Bovendien is het zo goed als onmogelijk om het voor iedereen naar hun zin te maken. Voor de ene is het juist goed, terwijl voor de andere het net iets te koud aanvoelt of iets te tropisch. Bij het regelen van een binnenklimaat streeft men er naar om gedurende 90% van de tijd, 80% procent van de werknemers het behaaglijkst mogelijk gevoel te geven. Dit alles is verpakt in de PMV-waarde (Predicted Mean Vote) van professor Fanger. Bij de waarde nul heeft men het perfecte gevoel. Een negatieve waarde  van -3,0 geeft aan dat men de omgeving als te koud ervaart, een positieve van + 3,0 zal mensen doen klagen van de hitte. Onderstaande figuur maakt dit duidelijk.

Ideaal

Ideaal streeft men naar een waarde die tussen de +0,5 en de -0,5 ligt. Dan geeft men in een grootst gemene deler, het maximum aan mensen een behaaglijk gevoel om te werken. En dat kan alleen maar de prestaties ten goede komen. Voor een kantooromgeving streeft men dan naar een temperatuur tussen de 19 en de 25 graad Celcius. De relatieve luchtvochtigheid zal ergens tussen de 30 en de 70 procent moeten liggen. De verplaatsing van de lucht zal in de zomer dan niet hoger mogen zijn dan 0,25 m/s, maar laat men ook niet dalen onder de 0,15 m/s. Circulatie is immers een noodzaak, dit overigens conform de huidige wetgeving WBGT-meting.

Communiceren

En dat is precies wat deze signalisatie in deze Spaanse werkruimte vertelt. De luchtvochtigheid bedraagt 60 procent, men zal pas gaan verwarmen als de temperatuur onder de 21 graden zakt en vanaf 26 graden zal de mechanische airco een tandje bijsteken. Maar nu nog niet, er wordt immers 25 graden gemeten. En de free cooling bezorgt de winkel een aangenaam aanvoelende gratis verkoeling Naast de theorie en de cijfers, heeft dit bord natuurlijk nog een bijkomend effect. Warmte en koude gevoel is zeer persoonlijk en zit vaak tussen beide oren. Zo maak je aan de medewerkers in één klap duidelijk wat de stand van zaken is.

Uitmeten

Uiteraard betekent dit dat al je verwarmings-, airco- en circulatie-installaties correct moeten afgesteld worden. Dat is fase één voor je nog maar kan denken aan zo een mooi infobord tegen de muur. Maar het juiste klimaat heeft alleen maar voordeel. Je medewerker presteert beter en valt minder snel ziek. Je energiefactuur zal dalen, want er wordt niet meer gekoeld om te koelen!

Enverto kan je hierin adviseren. We komen je installatie uitmeten en zullen je graag adviseren hoe deze te optimaliseren. Klik hier voor meer info!

Geef een reactie