Slurpt je airco je portemonnee leeg?

Met dit warme weer draaien airconditioningsystemen op volle toeren.  Dus zal ook je elektriciteitsmeter volle toeren draaien. Koelte vergt immers veel energie!

Steeds meer gebouwen worden standaard uitgerust met airco’s om bijvoorbeeld de werkplek van een aangenaam klimaat te voorzien. Een winkelervaring zonder bijhorende koelte in de zomer kan je jezelf ook al niet meer indenken. We zijn ons bewust van de koelte, maar we zijn er ons vaak niet van bewust dat hiervoor energie nodig is. Veel meer energie dan je zou denken. Een beetje uit de kluiten gewassen airconditioning installatie laat de teller al snel dubbel zo hard draaien.

Europese regelgeving

Om het energieverbruik van de airco te beperken is het niet alleen belangrijk dat de airco systemen goed afgesteld en maar ook gekeurd zijn. Schrik niet, maar 40 % van het totale energieverbruik in de Europese Unie komt voor rekening van gebouwen. En als je in eender welke stad even rondrijdt, merk je het al snel. De sector van gebouwen breidt zich uit, waardoor het energieverbruik vanzelfsprekend toeneemt. Het baart ook de Europese wetgever zorgen. Daarom werden dwingende en specifieke maatregelen om de uitstoot van CO2 van gebouwen effectief te verminderen, vastgelegd in de Europese richtlijn (Energy Performance of Buildings Directive 2010/31/EG) voor energieprestaties van gebouwen.

Verplichte keuring

Een belangrijke verplichting uit die richtlijn is de regelmatige keuring van cv-ketels en airconditioningsystemen in gebouwen. Het is in de eerste plaats de bedoeling om het rendement te verhogen, maar ook om het energieverbruik te verminderen. Zo worden er uiteindelijk minder broeikasgassen uitgestoten. Die keuringen leveren steeds een reeks adviezen op. Als je deze opvolgt, kan dit voor een airco al snel leiden tot een serieuze besparing. Beter je energie vasthouden in de distributiekanalen en de koelte op een efficiëntere wijze de ruimte inblazen, bespaart je al snel heel wat KW-uur. En dat zie dadelijk op de factuur van de energie-leverancier!

Voor welke gebouwen?

Er zijn in Vlaanderen naar schatting 162.000 niet-residentiële gebouwen die gekoeld worden. Daarbij gaat het expliciet niet over privéwoningen, maar wel over bijvoorbeeld kantoorgebouwen, bedrijven, winkelcentra die steeds vaker airconditioning systemen herbergen. De exploitant van een airco-installatie voor comfort koeling met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW, is verplicht om die regelmatig energetisch te laten keuren. Die verplichting geldt niet voor server- en proceskoeling.

Als erkend airco-energiedeskundige: LNE/ERK/AED/2014/00006 kan ik je airco- en verwarmingsinstallatie optimaliseren


http://www.enverto.be/totaaloplossing/keuring-airconditioningsystemen.html

Geef een reactie