Koel je als gebouwbeheerder goed?

Wist je dat ongeveer veertig procent van totale energieverbruik in Europa voor rekening komt van de gebouwen sector? Wist je dat een goed beheer van alle energie verbruikende toestellen in een gebouw leidt tot een snelle besparing, maar ook tot een duurzaam beheer? Wist je dat dit zelfs in de vorm van een keuring op Europees vlak verplicht is?

Rendement en verbruik

Met de zomer voor de deur nemen de airco-installaties het over van de centrale verwarming. Een goede gebouwbeheerder grijpt dit moment aan om deze hvac-installaties nog eens goed af te stellen. Het doel is eenvoudig. Het rendement van de airco-installatie moet omhoog, het energie verbruik moet omlaag.

Periodieke keuring

Daarnaast moeten in Vlaanderen alle airco-installaties met een nominaal vermogen van 12 kW of meer, periodiek gekeurd worden. Tot 50 kW om de vijf jaar, in een volgende schijf tot 250 kW om de drie jaar en een hoger vermogen zelfs om de twee jaar. Nieuw is dat men sinds 18 maart 2016 niet meer apart naar de airco-toestellen kijkt, maar dat men het vermogen van alle toestellen in een gebouw moet optellen. Het dan bekomen resultaat aan vermogen, bepaalt of er gekeurd moet worden.

Erkende deskundige

Deze keuring moet door een door de Vlaamse gemeenschap erkende airco-energiedeskundige uitgevoerd worden. Vlaanderen heeft deze deskundige getest op zijn kennis en zijn kunde. Bovendien heeft het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een rekenblad ontwikkeld dat de airco-energiedeskundige moet gebruiken. Zo is elke gebouwbeheerder verzekerd van een keuring en een attest conform de wetgeving. enverto beschikt over alle erkenningen, zowel in Vlaanderen als in Brussel.

Koel je goed

Deze verplichte keuring is voor gebouwbeheerders geen evidentie. Daarom dat de Vlaamse Gemeenschap gestart is met een campagne en bijhorende website www.koeljegoed.be Daar kan je op een verhelderende manier de verplichtingen en alles daarrond nalezen. Welke installaties moeten wanneer en door wie gekeurd worden. Hoewel, voor die wie moet je niet ver zoeken. Daarvoor mag je ons gerust contacteren. En ook voor alle vragen die nog mochten rijzen. Bij enverto zit je altijd goed!

http://www.koeljegoed.be/keuringsverplichtingen

Geef een reactie