Klimaatverandering en enverto

Het is wereldnieuws, op de klimaattop in Parijs hebben niet minder dan 195 landen zich er toe verbonden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Uiteraard is dit politiek belangrijk, maar niets doen is uiteindelijk voor niemand een optie. Elke kleine stap die er gezet wordt in de richting van een beter klimaat, is er eentje. Maar we kunnen er zelf ook aan werken.

Minder vlees eten heeft een directe invloed op de broeikasgassen die wereldwijd uitgestoten worden. Veeteelt is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties goed voor twintig procent van de uitstoot. En als je voeding in je winkelkar laadt, kies dan zoveel mogelijk voor lokale productie. Elk stukje exotisch fruit dat met het vliegtuig naar hier komt, heeft een zwaardere ecologische voetafdruk.

Dooddoeners

Een echter dooddoener is uiteraard de aansporing om zoveel mogelijk te voet te gaan. Elke kilometer auto, is immers goed voor de nodige uitstoot. Als je dan toch met de auto op stap moet, kan je toch nog aan het milieu denken. Zet vooral je airconditioning wat minder hard. Ook dat laatste draagt bij tot een mindere uitstoot. De stap van je airco in de wagen naar de airconditioning in je gebouw is dan nog maar een kleintje.

Airconditioningsaudit

Airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW moeten immers verplicht periodiek gekeurd worden. Daar is uiteraard een goede reden voor. Wanneer een airconditioning niet optimaal is ingeregeld, verbruikt deze nodeloos energie. En wat hebben we net van het grote klimaatakkoord geleerd? Dat nodeloos energie verspillen niet goed is voor het klimaat in de toekomst. Wij gaan trouwens verder dan de louter verplichte keuring. We geven bij de keuring ook steeds advies voor het optimaal gebruik van je airconditioningsysteem. Lees hier ook onze blog over werkelijke en gevoelstemperatuur.

Verwarmingsaudit

Dan is er ook nog de verwarmingsaudit. Ook een verplicht nummer voor alle centrale stooktoestellen met vaste brandstoffen of vloeibare of gasvormige brandstoffen die een totaal geïnstalleerd nominaal vermogen hebben van meer dan 20 kW. De audit geeft immers een goed inzicht in het actueel verbruik van de brandstof Het totale energieverbruik leert ons of het misschien interessant is om een oud verwarmingstoestel te vervangen door een nieuw en zuiniger model. Interessant voor de eigen portemonnee, maar ook voor het milieu.

Energiebeheersing

Als je airconditioning optimaal afgestemd is, je verwarming helemaal op punt staat, dan ben je er nog niet. Want meestal inter-ageren beide systemen niet optimaal met elkaar. De eerste is gebouwd om te koelen, de laatste om te verwarmen. Het zou niet de eerste keer zijn dat beiden tegen elkaar opbieden. Een airconditioning die begint te koelen wat de verwarmingsketel heeft opgewarmd. Wij wijzen in onze audits altijd hierop en zetten zo samen met de gebouwbeheerder de eerste stappen op het vlak van verantwoord energiebeheer. Wat ons naadloos bij het volgende punt brengt.

Vermijd energielekken

Er zijn in een bedrijfsgebouw soms heel wat verborgen energielekken, zogenaamde energiepijnpunten. Het is een beetje te vergelijken met de elektrische apparaten die in waaktoestand staan. Stiekem verbruiken zij heel wat energie. Thermisch energieverlies, te wijten aan de slechte constructie van een gebouw of dak, of aan vochtophoping in isolatiematerialen kunnen wij herkennen door het maken van thermografische beelden. Deze zwakke energiepunten uitschakelen zal ook een belangrijke rol spelen in het besparen van energie. En dus ook bijdragen tot een beter milieu.

Wil jij ook een steentje bijdragen tot een beter milieu, maar ook een beter energiebeheer in eigen huis, dan willen we graag een handje toesteken. Geef hier een seintje!

Geef een reactie