Beheers je airconditioning

Een airconditioning moet periodiek gecontroleerd worden. Een optimale werking is uiteraard een belangrijk gegeven. Niet om zo maar in orde te zijn met de wetgeving, maar vooral om bewust met de kosten om te gaan.

Als ik als expert een gebouw binnenwandel, dan zijn er uiteraard een aantal elementen waar ik op moet letten. De voorwaarden tot uitbating van een airconditioning zijn allemaal nauwkeurig vastgelegd. Is er een preventief onderhoud voorzien? Is er een periodieke controle op lekdichtheid? Worden de koelmiddelen correct teruggewonnen. Is het installatie gebonden logboek correct ingevuld?

Opvolgen is een noodzaak

Dat laatste wil soms al eens te wensen overlaten. Een signaal dat men zich van de airconditioning installaties niet al te veel aantrekt, zo lang ze maar werken! Maar of ze goed werken, dat is een ander verhaal. Naast de inspectie en de resultaten van de rendementsproeven, geven we ook steeds weer feedback aan de eigenaar van de installaties. Met die terugkoppeling kan er behoorlijk wat voordeel behaald worden. Ik geef enkele voorbeelden.

Meten is weten

We geven steeds weer het advies, indien er niet in is voorzien, om het elektrisch verbruik van het geheel van de airconditioning installaties continu met één of meerdere elektriciteitsmeters te meten. Ook is het verstandig om de afgegeven koelenergie die het buizensysteem voor de verdeling ingaat, continu te registeren. Als je dit alles mooi in een paar grafieken uitzet, kan je dadelijk zien wanneer de installaties op routine draaien, dan wel dat er problemen zijn. Het zijn immers twee factoren die bij abrupte verandering, duiden op een mogelijke disfunctie. Dat moet dan natuurlijk wel nog gevonden worden.

De omgeving is belangrijk

We kijken natuurlijk niet alleen naar de installaties zelf. Wat zin heeft het als de airconditioning op volle toeren draait, maar de omgeving niet correct inspeelt op de aangeboden verkoeling. Als apparatuur zoals computers en printers van een oudere generatie, voortdurend warmte de ruimte inblaast, dan is de verspilling aan energie niet in de schatten. De computer vervangen heeft een invloed op het rendement van je installatie. heb je daar al eens aan gedacht? Dit is zo één van de elementen die bij een airco- audit de revue passeren.

En de gebruikers

Ja, die spelen uiteraard ook een rol. Dus moet de verkoeling exact afgesteld zijn wanneer er mensen in het gebouw aanwezig zijn. Vaak wordt dit gerealiseerd met een klok die alles automatisch uitvoert. Ben je er zeker van dat het moment van de opstart en het stilvallen overeenkomen met de uurregeling van het gebouw? En heb je er ook voor gezorgd dat tijdens de lente en zomermaanden bij een bepaalde buitentemperatuur de verwarming uitvalt? Zodat de koeling niet dient om de geproduceerde warmte weer weg te blazen…

Het klinkt allemaal eenvoudig, maar het zijn slechts enkele mogelijke adviezen die we geven bij een controle. Het klinkt ook allemaal logisch en gemakkelijk te realiseren. En daar staat men soms niet vaak genoeg bij stil. De verplichte inspectie van airconditioning door een erkend airco energiedeskundige kan veel meer opbrengen dan het eindrapport. Daar zorgen we wel voor… je mag het ons gerust hier vragen!

Geef een reactie