Kan je voordeel halen door het vervangen van een centraal stooktoestel of de volledige verwarmingsinstallatie?

Een verwarmingsaudit voor een centraal stooktoestel met een vermogen met meer dan 20 kW is periodiek verplicht. Voor een installatie op stookolie is dat elke twee jaar. Een gas gestookte installatie komt elke vier jaar aan de beurt. Kleinere installaties tussen de 20 en de 100 kW overbruggen een periode van vijf jaar. Maar we stellen, naast de controle steeds ook andere vragen centraal.

Een keuringsrapport is immers geen verplicht nummer maar een aanleiding tot een werkingsrapport. Wie ons verwarmingsauditrapport van twee gaatjes voorziet en netjes ongelezen in een map opbergt tot de overheid er achter komt vragen, die is een dief van zijn eigen portemonnee. Waarom poneren we deze stoute stelling? Oudere verwarmingstoestellen van voor de jaren negentig van de vorige eeuw, hebben vaak een slecht rendement.

Soms vervanging overwegen

Daarom is het vaak zeer interessant om een oude verwarmingsketel te vervangen door een moderne hedendaagse condensatieketel die een veel hoger productierendement haalt. Die lage opbrengstcijfers komen dadelijk bij onze meting bovendrijven. En dan geven we ook onmiddellijk het advies of het zinvol is deze oude installatie daadwerkelijk te vervangen. Zeker met de huidige energieprijzen is dit een investering die zichzelf terug verdient. Om dan nog niet eens het begrip duurzaam in de mond te nemen.

Wie staat eerst in de rij?

In grotere gebouwen en bijhorende grotere technische installaties, kunnen meerdere verwarmingstoestellen de taak op zich nemen. Alleen zullen ze bij piekbelasting allen op hun hoogste rendement werken en bij dalperiodes eventueel in rust gaan. Eén enkele stookketel in de keten neemt dan nog waar. Vaak zitten al die installaties in een bepaalde fase van oudere en nieuwere toestellen. En dan controleren we of de nieuwste en meest rendabele installatie voorrang heeft op de andere.

Is alles geïsoleerd?

Dat is eigenlijk al de eerste winst. Maar we geven nog meer actief advies. Zo zullen we de installatie van een modulerende brander suggereren bij een geïnstalleerd vermogen van meer dan 80kW voor de klassieke oudere installatie. Of nog eenvoudiger advies nodig? Wel heel vaak zien we in centrale verwarmingsinstallaties kranen en kleppen niet afdoende geïsoleerd zijn. Nochtans kan je daar al heel snel door kleine investeringen er voor zorgen dat alle energie ook echt gebruikt wordt. En finaal vertaalt zich dat in een lagere energiefactuur.

Het klinkt allemaal eenvoudig, maar het zijn slechts enkele mogelijke adviezen die we geven bij een controle. Het klinkt ook allemaal logisch en gemakkelijk te realiseren. En daar staat men soms niet vaak genoeg bij stil. Een verplichte inspectie van een verwarmingsinstallatie of centraal stooktoestel kan veel meer opbrengen dan het verwarmingsauditrapport voor ketels. Daar zorgen we wel voor… je mag het ons gerust hier vragen!

Geef een reactie