Duurzaam onderhoud rendeert!

Op mijn dagelijkse kronkelweg tussen de verschillende verwarmings- airco- en technische installaties die op een audit staan te wachten, krijg je soms verhalen te horen die toch wat aandacht verdienen. Vaak, soms al te vaak, wordt er het standpunt verkondigd dat geen onderhoud nodig is, zolang er geen probleem is…

En daarin maken vaak mensen een enorme fout. Een installatie wordt blijkbaar eerder als een noodzakelijk kwaad gezien. De man die via de wettelijke audit als toepassing van de Kyoto protocol richtlijnen komt uitvoeren, wordt al even vaak slechts gedoogd. Net zo lang tot de papierwinkel in orde is en we weer een paar jaar verder kunnen. Dat is natuurlijk een mogelijke houding, maar niet de meest rendabele. Want een audit kan net het startpunt zijn voor een vernieuwend technisch preventief beleid.

Levenscyclus

Ik duik dan in de discussie vaak onderstaande figuur op. Zo kan ik gemakkelijk uitleggen dat een audit eigenlijk maar een klein tussen stapje in de levenscyclus van een installatie is. Men beseft niet dat met duurzaam beheer zoveel meer toegevoegde waarde kan gerealiseerd worden. Als een lampje in onze auto brandt, staan we onmiddellijk in de garage. Een technische installatie is meestal veilig opgeborgen in een ruimte waar we niet vaak komen. Een brandend lampje gaan we niet snel zien, laat staan dat we onmiddellijk een technieker laten opdraven. Een verhaal dat ik graag keer op keer opnieuw vertel.

Microsoft PowerPoint - enverto_Onderhoudscontracten_A130312.pptx

Dalende waarde

Een installatie heeft bij aankoop een bepaalde waarde. Doe je tijdens het gebruik niets aan onderhoud, dan zal je installatie langzaam maar zeker in waarde verminderen. Boekhoudkundig schrijf je ze wel af, maar eigenlijk is het gewoon het wegwerpen van de investering. Want je zal snel op nul terechtkomen, zeker als er ook nog eens een onherstelbare panne voordoet. En je doodleuk buiten de garantie valt omdat het voorgeschreven onderhoud niet werd gevolgd…

Behoud van waarde

Wie gewoon het voorgeschreven preventief en correctief onderhoud laat uitvoeren, die behoudt niet alleen alle kansen gaaf op het vlak van garantie, maar houdt ook de waarde van zijn installatie in stand. Maar je kan natuurlijk nog een stapje verder gaan. Op basis van de verwarmings- of airco-audit kan er ook een verbeterplan uitgewerkt worden. Dat kan een eenvoudige oefening op het vlak van optimalisatie zijn, een gedeeltelijke vervanging van de technologie of een energiebesparing project.

Stijgende waarde

Je slaat dan twee vliegen in één klap. Je installatie wordt, of beter blijft zo bedrijfszeker. Je zal steeds optimaler en kosten efficiënter kunnen koelen, verwarmen of waar je installatie ook voor staat. De groene stijgende lijn maakt dat duidelijk. Met kleine inspanningen een grotere toegevoegde waarde voor je installatie en een perfect startpunt voor duurzaam beleid. Wie zou daar neen tegen zeggen?

Overtuigd? Of nog net niet overtuigd? Ik wil graag hierover met je in gesprek gaan… klik hier voor het contactformulier

Geef een reactie